Tärkeintä ei ole tiedon tuottaminen, vaan sen hyödyntäminen

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun

Pirjo Ilola Finanssialan keskusliitosta

Pirjo Ilola

Suomessa toimivia pankkeja, arvopaperivälittäjiä sekä vakuutus-, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä edustava Finanssialan Keskusliitto (FK) on vahvasti mukana tukemassa alansa yritysten digiloikkaa. Lisäksi liitolla on merkittävä rooli kansallisen tietoyhteiskuntastrategian toteuttamisessa valtion ja keskeisten toimialojen kanssa.

– Finanssialan palvelujen kehittäminen sekä prosessien tehostaminen ja automatisointi ovat hyvässä vauhdissa. Tällä hetkellä suurimmat haasteet liittyvät datan käytettävyyteen ja kehityksestä jälkeen jääneen lainsäädännön uudistamiseen. Tärkeintä ei ole tiedon tuottaminen, vaan sen hyödyntäminen, toteaa FK:n kehityspäällikkö Pirjo Ilola.

Rakenteisuus ratkaisee

Yleishyödyllisen tiedon tuottamiseksi tarvitaan standardeja. Käytännössä tämä tarkoittaa niin sanottua rakenteista dataa, jonka sisältämä tieto pystytään esittämään eri muodoissa ja ilman muutoksia järjestelmien välillä. Esimerkki tästä on FK:n, Taloushallintoliiton ja yhteistyökumppanien kanssa toteutettu eKuitti, jonka avulla myyjän kassajärjestelmistä on mahdollista välittää kuittitieto maksajan haluamaan tietovarastoon, josta sitä voidaan hyödyntää automaattisesti taloushallinnossa tai matkalaskujärjestelmässä.

– Vaikka yritysten verkkolaskut sekä tiliotteet onkin mahdollista käsitellä automaattisesti, suurin säästö, jopa 5 - 7 euroa per kuitti, saavutetaan automatisoimalla kuittien käsittely. Pelkästään valtionhallinnossa vuosittainen säästö olisi jopa kaksi miljoonaa euroa. Toinen esimerkki tärkeistä kehityskohteista on arvonlisäverotuksen automaattinen raportointi verottajalle. Itse asiassa rakenteinen tieto on ainut oikea lähtökohta mihin tahansa digitaaliseen kehitysprojektiin, Ilola jatkaa.

Kuva: Pixhill

Uudistusten edessä

Ilolan mukaan finanssiala on herännyt digitalisaatioon hyvin, mutta lainsäädäntö laahaa perässä. FK:ssa toivotaan erityisesti tasapuolisuutta perinteisille toimijoille.

– Markkinoille on noussut kansainvälisiä kilpailijoita, joita perinteisten suomalaisten toimijoiden rajoitukset eivät koske. Kilpailukykyämme hidastavat muun muassa pilvipalveluihin, asiakastiedon hyödyntämiseen ja paperin käyttöön liittyvät määräykset. Taustalla painaa vanhojen järjestelmien ja toimintamallien taakka, Ilola toteaa.

Digiloikkaa harkitseville Ilolalla on myös positiivisia uutisia.
– Oikea aika uudistumiseen on nyt. Raskaita kehityshankkeita ei useimmiten tarvita, vaan uusi teknologia mahdollistaa ketterän kehityksen ja rohkeat kokeilut. Tämä vähentää riskejä, kasvattaa organisaation osaamista ja lisää valmiutta vastata jatkuvaan muutokseen.

 

Teksti: Katri Tanni, TIEKEn ajatuspajan johtaja 

TALTIO-hanke edistää rakenteisen tiedon hyödyntämistä. Tavoitteena on saada taloushallinnon informaatio täysin rakenteiseksi ja digitaaliseksi. TALTIO-hankkeessa luodaan yhtenäinen standardimuoto rakenteiselle taloustiedolle, jota ovat mm. tiliotteet, verkkolaskut ja sähköinen kuittitieto (eKuitti). TALTIO-hankkeeseen liittyy useita organisaatioita. TIEKEn pääasiallinen rooli hankkeessa on TALTIO-standardin jatkokehittäminen.

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence