Nyt on edessä teollisuuden neljäs tuottavuusloikka

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun

Digitaalisaatio on jokaista ihmistä ja toimialaa koskettava muutosvoima. Sen varassa ovat myös mahdollisuutemme säilyttää suomalainen hyvinvointi ja kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla. Suomen vienti lepää paljolti teollisuuden varassa ja siksi teollisuustuotannon muutosta on tärkeä tarkastella ja ymmärtää. Elisa Oyj:n hankejohtaja Markku Hollström kuvailee digitalisaation tuomaa muutosta teollisuuden neljänneksi tuottavuusloikaksi.

- Avainsana tilanteellemme on Teollisuus 4.0. Saksalaista alkuperää oleva termi merkitsee neljättä tuottavuusloikkaa. Ensin tulivat höyrykoneet ja vesivoima, sitten sähkö ja massatuotanto, kolmanneksi elektroniikka, tietotekniikka ja automaatio. Neljännessä vaiheessa, johon olemme astumassa, tuotteen elinkaari alihankkijoista kierrätykseen yhdistetään ja optimoidaan digitaalisesti, Hollström kuvailee.

Markku Hollström

Markku Hollström

Hänen mukaansa tilanteelle kuvaavaa on se, että yritysten hyödyntämät järjestelmät keskustelevat toistensa kanssa virtuaalisen työvoiman, eli ohjelmistorobotiikan avulla. Tuotantoketjussa mukana olevat toimijat sopeuttavat toimintaansa yhdessä muiden kanssa, reaaliaikaisesti.

 

Kuva: Pixhill

– Laite- tai ratkaisumyynnin sijasta puhutaan käyttöasteesta, tuottavuudesta ja luotettavuudesta. Valmistavassa teollisuudessa ensimmäinen askel on prosessien optimointi. Niin sanottu asioiden internet on ollut pitkään sisäistä tiedonhakua, jossa internetin osuus pääsee helposti unohtumaan. Edistystä tapahtuu vasta, kun tieto saadaan verkkoon ja ympäri maailman hyödynnettäväksi. Silloin voidaan puhua eri toimijoiden välisten palveluketjujen tehostamisesta. Menestyjiä ovat he, jotka uskaltavat toimia avoimesti ja oivaltaa arvoketjujen merkityksen. Ketjussa toimivien yritysten pitää oppia ajattelemaan myös toistensa etua sekä loppuasiakkaalle tarjottua lisäarvoa, Hollström toteaa.

Hollströmin mukaan digitalisaatio ei ole verrattavissa yksittäisiin sovelluksiin, vaan on laaja, jatkuvasta palvelusta ja verkkoympäristöistä muodostuva kokonaisuus. Tietoturvallisen ja luotettavan liiketoiminnan varmistamiseksi tarvitaan osaamista sekä verkkojen että päätelaitteiden suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta.

– Tietoturvasta on tehty liiankin suuri peikko. Kun ratkaisut toteutetaan ammattitaidolla, liiketoiminta on turvallisissa käsissä, hän jatkaa.

Suomalaisyritysten valmiuksista tuotantoloikkaan Hollströmillä on positiivinen näkemys:

– Teknisesti meillä on keskimäärin ulkomaisia kilpailijoita vahvempi osaaminen. Olennaista on, että uskallamme lähteä toteuttamaan ratkaisuja, jotka soveltuvat suoraan kansainvälisille markkinoille. Yritysten ei kannata lähteä tarjoamaan kaikkea kaikille, vaan löytää oma kärkiosaamisensa ja keskittyä siihen, Markku Hollström painottaa.

 

Teksti: Katri Tanni, TIEKEn ajatuspajan johtaja 

Oletko jo osallistunut Elisan digiklinikkaan? Perjantaina 16.12.2016 aiheena mm. teollisuuden digitalisointi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: http://events.elisa.fi/digiklinikka-161216


Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence