Vaikuta & vaikutu muutoksen virrassa

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun

Vaikuta ja vaikutu - wirtaa muutokseen -seminaarin tunnistekuva 2016

Muutoksessa piilevät vaarat ja pelko, mutta myös kutkuttavat uudet mahdollisuudet.

 

Digitalisaation virta vie meitä jo täydellä voimalla haluamme sitä tai emme. Toisaalta mieli tekisi nauttia rakennetun hyvinvointiyhteiskunnan elämisen helppoudesta ja turvallisesta suvantovaiheesta. Toisaalta muutoksen koskessa piilee vaarat ja pelko, mutta myös kutkuttavan jännittävät uudet mahdollisuudet.

Koskenlaskijat sanovat, että on mentävä kovempaa kuin virta, silloin säilyy ohjattavuus, avasi Kirsti Timperi jo yhdeksännen Vaikuta & vaikutu -seminaarin Koskenrannassa.

 


"On mentävä kovempaa kuin virta, silloin säilyy ohjattavuus."

 


Löytöretkeilyä muutoksen maailmassa

Liisa Välikangas johdatteli seminaarin osallistujat löytöretkelle muutoksen maailmaan. Löytöretkeily on kyvykkyyttä muutokseen, ilman että sitä on välttämättä etukäteen kovasti suunniteltu. Liisa tarkasteli muutosta kolmesta näkökulmasta: teknologisesta, työn ja yhteiskunnan sekä kognitiivisuuden muutoksesta.

Muutos on asennekysymys. Liisa haastoikin osallistujia olemaan rohkeita ja ottamaan muutos vastaan ennakkoluulottomasti.

 


"Hämmennys on oppimisen hinta."

 


Oppilaitosvoimala - Ettei ihminen unohdu!

Työn ytimessä on ihminen tarpeineen, arvoineen ja ongelmineen, mikä tarkoittaa, että työ ei lopu, lohdutti Katri Saarikivi. Työnteko toki muuttuu. Työ on pitkälti ongelmanratkaisua, ja hyvä työ on älykästä ongelmanratkaisua. Organisaatioiden kannattaa panostaa laadukkaan vuorovaikutuksen mahdollistamiseen, sillä hyvä vuorovaikutus synnyttää kollektiivista älykkyyttä, mikä puolestaan selittää tiimin ongelmanratkaisukykyä. Mitä jos empatia olisikin tärkein työtaitomme, kysyi Katri.

Hämmennys on oppimisen hinta, ja voisimmekin paremmin sietää hämmennystä. Aika aivojen joutokäynnille edistää luovuutta, muistutti Katri Saarikivi.

Voimaa verkko-opetuksesta

Timo Mattila avasi SAMKin verkko-opetuksen HiLL-konseptin polkua. Työ on ollut pitkäjänteistä - alkanut jo ennen, kun digitalisaatio oli kakkien huulilla. Verkko-oppimisen kehittämisessä onnistumisen avaimia ovat olleet riittävän helppo tekniikka, pedagogiikka ja opiskelijan oppimista tukeva organisaatiokulttuuri. Työn tuloksena opintosuoritukset ovat lisääntyneet noin 30 %, vaikka henkilökunta on vähentynyt noin puolella. Tässäkin näkyy, että työtä on tehty opiskelijaa varten, sano Timo Mattila.

 


"Muutos on helppo kestää, kun on itse sitä tekemässä."

 


Painopiste koneista ihmisiin

Vantaan tietohallinnossa painopiste on siirtynyt koneista ihmisiin. Palveluja kehitetään ihmistä varten WOWin voimin - innostuneella asenteella, ketterästi vauhdilla ja hyvällä fiiliksellä, kertoi Antti Ylä-Jarkko. Palvelukehityksessä on pyritty irti perinteisestä, vuosia kestävästä tahtotila – hankintaprosessi – käyttöönotto -mallista.

Vantaakin uskoo osaamisen kehittämisessä vierihoitoon. Pilviagenttimallilla on mukaan saatu pitkäaikaistyöttömiä, jotka koulutuksen jälkeen ovat antaneet digiasioissa apuaan kaupungin työntekijöille. Kun perinteisistä koulutuksista peruuntui valtaosa, pilviagentit ovat perehdyttäneet lähes 3000 käyttäjää. Muutos on helppo kestää, kun on itse sitä tekemässä, päätti Ylä-Jarkko esityksensä.

Työvoimalassa muutoksen poluilla

Työvoimalassa keskityttiin työn muutokseen ja siitä selviämiseen. Uuden työn ja uusien työtapojen malleihin luotsasi työvoimalan puheenjohtaja Katri Tanni, TIEKEn vastikään aloittanut ajatuspajan takoja.

 


"Parhaissa työpaikoissa omana itsenään olemista ei tarvitse harjoitella!"

 


Pinnalla muutoksessa

Heini Heikkilä käynnisti työvoimalan nostamalla esiin media-alan murroksen: miten kehitetään ja tuotetaan kestävää mediaa ja digitaalisia palveluita? On selvää, että digitalisaation myötä uudet teknologiat valtaavat alaa, työaika muuttuu, toimialan rajat hämärtyvät. Myös johtaminen muuttuu, totesi Heikkilä. Ihmisiin tulee luottaa ja asiantuntijat johtavat itse itseään ja omaa työtään. Palkitsemisjärjestelmät rakennetaan hetkessä, nyt tapahtuvalle työlle. Keskeistä on myös siiloista poistuminen ja yhteistyön tekeminen.

Yksilön kannalta oman työn priorisointi ja jatkuvaan muutokseen sopeutuminen on keskeistä.

Yhdessä epätäydellisiä

Ollaan epätäydellisiä yhdessä, kehotti Aki Ahlroth. Maailma ja toimintaympäristöt muuttuvat staattisista, säännöllisistä ja kompleksisista kohti epäjatkuvaa. Työelämässä tulee sopeutua jatkuvaan muutokseen - syksyllä ei tiedetä, mikä on keväällä kuuminta hottia. Myös virheitä on opittava sietämään - aina ei voi tehdä oikeita tai parhaita päätöksiä. Kukaan ei enää voi osata kaikkea. Kaoottisesta kaiken oppimisesta on pyrittävä valitsemaan ne oppimisen kohteet, jotka tukevat omaa mielenkiintoaan ja omia vahvuuksia.

Ahlroth totesi, että työyhteisö, jossa työntekijät ovat onnellisia, menestyy. Parhaissa työpaikoissa omana itsenään olemista ei tarvitse harjoitella!

Hyvin suunniteltu jo valmiiksi myöhässä

Marika Tammeaid kertoi julkishallinnon uudesta joustavasta ja avoimesta toimintakulttuurista. Työ2.0-hankkeessa rakennetaan valtion modernin työnteon mallia, jossa kaikki muutokset eivät ole mitattavissa. Tekemällä fiksusti töitä, saadaan enemmän aikaan.

Uuteen toimintakulttuuriin siirryttäessä muuttuu johtaminen, toimintatavat, työympäristöt, osaaminen ja ICT:n hyödyntäminen. Muutos edellyttää mahdollistavaa, valtuuttavaa, kokeiluihin innostavaa ja luottamukseen perustuvaa johtajuutta, itseohjautuvuuden tukemista sekä epäonnistumisen sallimista. Yksilöllä tulee olla halua uudistua, jakaa omaa tietoaan ja osaamistaan sekä nähdä uudet mahdollisuudet. Myönteinen uteliaisuus on tervetullutta.

Kokeiluja voi ja pitää tehdä, korosti Tammeaid, sillä hyvin suunniteltu on usein jo valmiiksi myöhässä.

 


"Parannushalu on työelämän supersankarin voimaa"

 


Ihmiset organisaation menestyksen takana

Aku Varamäki ja Kirsi Juva antoivat kuulijoille vinkkejä siitä, miten jokaisesta voi tulla oma (työ)elämänsä supersankari. Unelmoi isosti ja sano unelma ääneen, älä jä(t)ä yksin, vaihda maisemaa, ole ruotsalaisempi ja rakastu rosoiseen. Kaikki tämä vaatii harjoittelua, mutta lopputuloksena teemme muutosten sijaan parannuksia ja saamme tyytyväisten työntekijöiden myötä menestyvän organisaation. Joka päivä aina pikkuisen paremmin.

Tarpeettomien käytäntöjen digihuutokauppa

Päivä päättyi Virtuaali-Virtasten järjestämään huutokauppaan. Bitti-Lotta-Dataliina, Pilvi-Inkeri ja Verkko-Ville kauppasivat pois uudenlaisen työn myötä tarpeettomiksi käyneitä toimintamalleja.

Digihuutokaupan toteuttivat ArtSensen näyttelijät Taisto Oksanen, Jaana Pesonen ja Niina Sillanpää.

Muutoksen virrassa eteenpäin

Olemme kulkeneet digimuutoksen virrassa selvästi eteenpäin, summasi päivän puheenjohtajana toiminut Jyrki Kasvi. Siinä missä vielä vuosi, pari sitten puhuttiin teknologiasta ja käytön haasteista, digitaalisuus aletaan nähdä itsestäänselvyytenä. Katseet on nyt suunnattu ihmiseen, yhdessä luotaviin toimintakulttuureihin ja löytöretkeilijän mielenmaisemiin.

 

 Kirsi Juva ja Aku Varamäki Vaikuta ja vaikutu -seminaarissa 2016. Kuvasi Esko Lius.
 Yleiskuva Vaikuta ja vaikutu 2016 -seminaarista

 

 

 Kuvassa Ari Saloranta ja Risto Korhonen Vaikuta ja vaikutu 2016 -seminaarissa
 Kuvassa Virtuaalivirtaset eli Taisto Oksanen, Jaana Pesonen ja Niina Sillanpää

 

 


 

Teksti: Hanna Vuohelainen ja Merja Sjöblom. Artikkeli on julkaistu Tiedosta-lehden numerossa 2/2016.

Vaikuta & vaikutu on vuosittainen TIEKEn seminaari, jossa opetuksen asiantuntijat ja henkilöstön kehittäjät kohtaavan digiosaamisen teeman äärellä. Seminaarin materiaalit löytyvät ohjelmasivulta Vaikuta ja vaikutu

 Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence