Mustikoita mukillinen mukaan, etsitään leppoisa paikka ja sitten lukemaan

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun

Kesälomalla on hyvää aikaa lukea. Lukeminen kehittää ja avaa uusia maailmoja ja samalla se on virikkeellistä toimintaa aivoille. Tutkijat toteavat, että lukemalla saavutamme rauhallisen tilan, mikä lievittää stressiä. Juuri tuo tasapainoinen, rauhan tila on usein yksi tärkeimmistä loman tavoitteista.

Osaammeko lukea pitkiä tekstejä

Suomalaiset ovat olleet ylpeitä lukutaidostaan, ja siihen on ollut hyvät perusteet. Taitojen suhteen komeilemme edelleen kansainvälisessä kärkikastissa, mutta lukemisen ilo ja kiinnostus lukemiseen ovat vähenemässä.

Neljäsluokkalaisista tytöistä enää runsas kolmannes ja pojista vain 15 prosenttia pitää lukemisesta paljon. Suomalaisten kymmenvuotiaiden lukemismotivaatio on kansainvälissä vertailussa toiseksi kehnoin. Lukemisen vähäisyys näkyy sanavaraston surkastumisena. Omalla ajallaan lukeva 17-vuotias hallitsee 50 000 -70 000 sanaa, sen sijaan nuori, joka ei lue, hallitsee vain runsaat 15 000 sanaa. Tämän kaltaisella kehityksellä on suuri merkitys kaikenlaiseen oppimiseen, ajatteluun ja vuorovaikutukseen.

Nykyinen työelämä ja tekemisen tahti sopivat huonosti yhteen pitkien tekstien lukemisen kanssa.  Arjen kiireinen vauhti ei anna tilaa lukemiselle ja keskittyminen on vaikeaa.  Arkeen tuo sirpaleisuutta myös sosiaalinen media, jonka käyttäminen on yleensä lyhytjänteistä liitelyä eri juttujen välillä. Silpputekstien lukeminen ja ymmärtäminen on väsyttävää ja tekee rauhattomaksi.

Loman alettua voi olla vaikea tarttua kirjaan. Sopivan seesteiseen tunnelmaan voi päästä esimerkiksi rauhallista musiikkia kuuntelemalla, takkatulta tai järven selkää katselemalla. Yksinkertainen fyysinen tekeminen voi myös rauhoittaa ja johdattaa ajattelemaan, ettei enää olekaan kovin kiire, vaan nyt on aikaa keskittyä johonkin suurempaan tarinaan.

Netti ei ole syyllinen kaikkeen ja vertaisuus on nuorille tärkeää

Kirjojen ja lehtien lukeminen ei automaattisesti ole arvoltaan parempaa kuin verkkomateriaalien lukeminen. Erilaisia tekstejä erilaisilla välineillä ei pitäisi asettaa toisiaan vastaan. Myös painetusta materiaalista löytyy monen tasoista tekstiä. Vaikka netissä on olemassa loistavia tekstejä, on muistettava, että historian suurten ajattelijoiden tekstit löytyvät usein vain kirjoina.  Toisaalta perinteisten kirjojen lukeminen ei edes kaikilta onnistu. Heille uusi teknologia on korvaamattoman arvokasta.

Tutkijoiden, opettajien ja lasten vanhempien huoli lukutaidon rapautumisesta on perusteltua. Lasten ja nuorten vapaa-ajasta kilpailevat monet viihdyttävät kohteet. Toisaalta, jos lapsi on pienenä kuullut paljon luettuja tarinoita ja ihastunut niihin, niin teini-iän välivaiheiden jälkeen he usein palaavat kirjojen pariin. Nuorille vertaisuus on tärkeää ja esimerkiksi netissä on lukupiirejä, joissa nuoret jakavat kirjakokemuksiaan. Usein parhaita ovat kavereiden ehdotukset eikä se mitä koulussa vaaditaan luettavaksi.

Espoolaisesta Ymmerstan koulusta Helena Linna, joka on opettanut kirjallisuutta lapsille ja opettajille kymmenien vuosien ajan kertoo, ettei hän ole koskaan kohdannut lasta, joka ei innostuisi kirjoista, kunhan lukemiseen innostetaan ja se oikea kirja osuu kohdalle. Valinnoissa auttaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on se, mitä lasta lähellä olevat aikuiset vapaa-ajallaan tekevät. Jos vanhemmat ovat itse kadonneet älypuhelimiinsa, on lasta turha maanitella kirjastoon.

Mitä hyötyä lukemisesta on

Kirjoja lukemalla saavuttaa paljon ja sen mieltä avartavat hyödyt ovat merkittäviä. Tarinaan eläytyminen näkyy aivoissa päiväkausia. Yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston tutkimuksessa mitattiin opiskelijoiden aivotoimintaa aamuisin näiden luettua illalla historiallista romaania. Lukeminen aktivoi aistitiedon vastaanottoon liittyviä aivojen osia ja vaikutus näkyi aivoissa vielä useita päivä lukemisen jälkeen.

Lukeminen on tärkeää lapsen kielen kehitykselle ja teini-iän lukuharrastus näkyy sanavarastossa vielä nelikymppisenäkin, kertoo Britanniassa tehty pitkittäistutkimus.

Lukeminen voi olla äärimmäisen viihdyttävää, sanoilla voidaan saada aikaan mielikuvia, joihin kuvat ja äänet eivät pysty. Tarina voi olla paljon syvällisempi ja rikkaampi kuin lempiohjelman jaksot. Tekstit tarjoavat usein helpotusta, kun astuu hetkeksi fiktiivisten hahmojen maailmaan ja unohtaa omat arkiset murheensa.

Helppo hankkia vaikka sadepäivän saapuessa

Suomalaiset lainaavat lomalla ahkerasti e-kirjoja ja se näkyykin tilastoissa piikkinä heinäkuussa. Tämän vuoden heinäkuussa kirjastot tukevat suomalaisten kesälukuharrastusta Koko kansa lukee -tempauksella. Yleisten kirjastojen tilastoista käy ilmi, että keskimäärin e-kirjojen lukeminen on vuosittain kaksinkertaistunut. Kirjastot pyrkivät hankkimaan kaikki e-kirjoina julkaistut teokset. Vastoin yleistä oletusta Suomessa ei e-kirjoina julkaista läheskään kaikkea kirjallisuutta.

Verkkokauppojen ansioista kirjojen hankkiminen on helppoa, joten niitä voi tilata vaikka suoraan kesämökille. Toimitusajat ovat lyhyimmillään pari päivää. Jos ihan valtava lukuhimo iskee, kannattaa ostaa ladattava äänikirja tai e-kirja, silloin kirjan äärelle pääsee muutamalla klikkauksella.

Näin loman aikaan meillä on mahdollisuus nauttia myös lukemisen maailmasta. Emmekä unohda perheen pienimpiä, vaan voimme nauttia yhdessä ääneen lukemisesta ja vaikkapa saada jo unohtunut elämys uudelleen oman lapsuutemme seikkailukirjasta.

Kirsti Timperi

Tiekeläiset toivottavat hyvää kesän aikaa kaikille yhteistyökumppaneilleen ja lähtevät kesälukemisen sekä muun kesäisen viihdykkeen äärelle. Toimistomme on kiinni 11. - 31.07.2016.

 

  • Ei leimoja

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence