Paremmasta tuotannosta parempiin tuotteisiin

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun

Julkisessa keskustelussa teollisuuden digitalisaatio yhdistetään usein sovelluksiin, joiden avulla yritykset pyrkivät tehostamaan tuotantoaan ja muodostamaan lisää kilpailukykyä. Perinteisesti asioita on tarkasteltu tuottavuuden näkökulmasta, mutta seuraava vaihde on jo menossa.


– Palvelukehitys on hieno asia, mutta tärkeintä on tuottaa käyttäjille lisäarvoa. Siksi paremman tekemisen on käännyttävä paremman tekemiseksi, muistuttaa Aalto-yliopiston Teollisen internetin kampuksen kummisetä, professori Martti Mäntylä.

Mäntylän ideoima Aalto-yliopiston Teollisen Internetin kampus yhdistää alueen tutkimus-, opetus- ja innovaatiotoiminnan. Kampus mahdollistaa monitieteellisen tutkimuksen, koulutuksen ja innovoinnin yhdessä teollisuuspartnereiden kanssa.

Martti Mäntylä

Kokonaisuus haltuun

Mäntylän mukaan yritykset eivät pysty määrittelemään tai lisäämään tuotteidensa arvoa ymmärtämättä niihin liittyvää digitaalista teknologiaa kokonaisuutena.

– Tuotteisiin sijoitettu äly ja sensorit mahdollistavat uudet ominaisuudet sekä niiden ympärille rakennettavat palvelut. Digitaalisessa maailmassa tuotteen arvo muodostetaan paitsi hyödyntämällä kerättyä tietoa oikein, myös tuotteeseen liittyvien palvelujen ja ohjelmistojen avulla. Tuotantolähtöisten yritysten iso haaste on muodostaa ymmärrys alkaen paikallisesta toiminnasta aina verkon kautta ketjuuntuvien palvelujen muotoiluun. Monet suomalaiset yritykset ovat päässeet tällä tiellä pitkälle, ja niissä myös työskentelee paljon ohjelmistokehittäjiä, Mäntylä jatkaa.

Yhdessä maailmalle

Maailman elinkeinoelämälle teollisen internetin on laskettu olevat 30 000 miljardin euron mahdollisuus. Mukaan haluaville Mäntylä korostaa yhdessä tekemistä:

– Ihmisten, prosessien ja laitteiden verkostoituminen on asia, johon suurikaan yritys ei voi lähteä yksin. Digitalisaatio vaatii ennen kaikkea yhteistyötä toimijoiden välillä ja yli yritysrajojen. Hakeutukaa siis rohkeasti muiden seuraan – Suomesta löytyy tähän erinomaisia palveluja, kuten Finnish Industrial Internet Forum sekä lukuisat teollisuuden Hackathon-tapahtumat. Kannattaa miettiä sitäkin, istuuko yrityksenne hallituksessa oikeita ihmisiä. Mukaan tarvitaan ainakin yksi diginatiivi, joka sitouttaa toimivan johdon mukaan kehitystyöhön.

 

Teksti: Katri Tanni, TIEKEn ajatuspajan johtaja

 


 Haluatko keskustella aiheesta lisää tai tuoda omaa näkökulmaa keskusteluun?

 

 

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence