Tietoyhteiskunnan rooli vahvempi kuin koskaan

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun
Tulevaisuuden arvokkaimmat osaamisalueet vuonna 2020 ovat suurten tietomäärien analysointikyky, datan pohjalta tehtävät päätelmät ja oivalluttava myynti- ja markkinointiosaaminen.

 

Historiasta on hyvä peilata isoja muutosvaiheita suomalaisessa yhteiskunnassa: olemme tulleet agraarivaltiosta teolliseksi yhteiskunnaksi ja sitä kautta digitalisaation vauhdittamana tietoyhteiskunnaksi. Mikään määrite ei ole tietenkään veitsellä leikattuna muuttunut historian saatossa vaan transformaatiovaihe kestää aina aikansa. Digitalisaatio on tuonut muutokseen vauhtia ja se on auttanut meitä havaitsemaan muutoksen laajuuden. Saamme käyttöömme erilaisia työkaluja lähes päivittäin ja tiedon nopeus sekä saatavilla olevan datan määrä saavat meidän havaitsemaan digitaalisuuden tuoman muutostahdin. Mietimme, miten pysymme mukana jos muutostahti tästä vielä kovenee.

Elämme tietoyhteiskunnassa. Kaikki mitä verkossa ja sähköisissä työkaluissa teemme, on arvokasta dataa palveluntarjoajille. Ne tiedot joita jätämme verkkoon, ovat liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, periaatteessa kenelle vain. Laitteiden internet – kun koneet ja laitteet viedään verkkoon – luo kokonaan uusia liiketoimintamalleja kerätyn tiedon ympärille. Pian sähköhella osaa itsenäisesti ennakoida vikatilanteen suoraan huoltoliikkeelle ennen kuin hella menee rikki tai ennen kuin itse huomaat huoltoa tilata. Tai älyvaate osaa lähettää tietoa saunapaneeliisi jos olet ulkoilulenkillä kylmissään ja sauna on kotona lämpimänä kun palaat. On helppo nähdä, että verkostomaisuus toimintamme taustalla vain lisääntyy ja sen arvo kasvaa.

World Economic Forum arvioi Future of Jobs -raportissaan, että arvokkaimmat osaamisalueet meillä työikäisillä vuonna 2020 on suurten tietomäärien analysointikyky, datan pohjalta tehtävät päätelmät ja näiden lisäksi listalla nousee vähän kuin varkain oivalluttava myynti- ja markkinointiosaaminen. Mikä mahtava mahdollisuus meille kun jo nyt tähän voimme varautua ja luoda työuraamme ja uudistua näitä taitoja vahvistaen. Yritysten ja organisaatioiden päättäjien on hyvä valmistella omaa organisaatiotaan siihen, että kerätty data myös analysoidaan ja analysointiin ja datan hyödyntämiseen luodaan järkevät prosessit.

"Tiedolla johdetaan huomenna vielä vahvemmin kuin tänään"  

Tiedolla tehdään liiketoimintaa vahvasti jo tänään ja vielä enemmän huomenna ja tulevaisuudessa. Parhaat organisaatiot reagoivat muutokseen jo nyt. Tiedonkeruu erilaisten datalähteiden kautta on jo nyt kustannustehokasta ja mahdollista. Suomesta silti puuttuu kokeilukulttuuri jotta tätä lähdettäisiin koettamaan ja testaamaan. Ikävä kyllä, kansainvälisessä kehityksessä olemme tässä jäljessä. Me Tiekessä peräänkuulutamme enemmän ketterää kokeilukulttuuria. Epäonnistumisen tai laihojen tulosten kautta opitaan, kokeillaan ja kehitetään. Harvalla menestystarinalla on tehty suuntaa muuttava onnistuminen heti kerrasta. Mieti, millä tiedolla sinä asiakkaitasi huomenna palvelet, miten saat organisaatiosi iskukykyyn jotta saatte palkattua parhaat datanikkarit tiimiinne jo tänään? Ja mikset kokeilisi uudistusta pienin askelin saman tien?

PS. Seuraa TIEKEn Ajatuspajatoimintaa ja sivustoamme niin pääset mukaan keskustelun kautta mallintamaan teille jopa hankeaihioita muutoksen tueksi!  

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence